



NHS Foundation Trust

Meeting of the Foundation Trust Council of Governors Thursday 19th January, 13.00-16.00 (Pre-meeting at 12:30 – 13.00) Ellesmere Port Civic Hall, Civic Way, Ellesmere Port, Cheshire, CH65 0AZ

Item No	Title of item	Objectives/desired outcome	Process	Item presenter	Time allocated to item
2016/17/101	Welcome, apologies for absence and quoracy	Receive apologies and confirm quoracy.	Verbal	Chair	(1 min) 13:30
2016/17/102	Meeting guidelines	Receive meeting guidelines.	Written guidelines	Chair	(1 min) 13:31
2016/17/103	Declarations of interest	Identify and avoid conflicts of interest.	Verbal	Chair	(1 min) 13:32
2016/17/104	Exclusion of public in accordance with section 1(2) of the Public Bodies (Admission to Meetings) Act 1960	To resolve to exclude public and observers as a consequence of the confidential nature of the matters under consideration	Verbal	Chair	(1 min) 13:33
2016/17/105	Minutes of the previous Council of Governors Meetings held 1 st December 2016 (Closed and Open).	Confirm as an accurate record the minutes of the previous meeting.	Written	Chair	(2 mins) 13:34
2016/17/107	Matters arising & action points	Request and provide updates in respect of ongoing items not elsewhere on the agenda, to ensure progress.	Written	Chair	(5 mins) 13:36
2016/17/108	Business Cycle 2016/17	To note the Council of	Written	Chair	(2 mins)



Cheshire and Wirral Partnership **MHS**



Item No	Title of item	Objectives/desired	Process	Item presenter	Time allocated
		outcome		•	to item
		Governors work plan for			13:41
		2016/17			
2016/17/109	Chair's announcements	Announce items of	Verbal	Chair	(15 mins)
		significance not elsewhere			13:43
		on the agenda.			13.43
2016/17/110	Lead Governor's announcements	Lead Governor to update	Verbal	Lead Governor	(5 mins)
		-			13:58
		Governors on key issues.			
	Chief Executive's announcements	Announce items of	Verbal	Chief Executive	(4 F. main a)
2016/17/111		significance not elsewhere			(15 mins)
		on the agenda.			14:03
	Appointment of Senior Independent	Approve appointment of	Written	Chair	(40
2016/17/112		Senior Independent			(10 mins)
	Director	Director			14:18
	Implementation of Person Centred Framework	To prote from a consult		Non-Executive	(10mins)
2016/17/116		To note framework	Written	Director/	14:28
		progress			
	Overview of NED activity	Update on NED activity	Verbal	N = 0	(40 :)
2016/17/113				Non-Executive	(10 mins)
				Director	14:38
	1	0 minute break (1448-1458)			
	MIAA Governor effectiveness review			lles det	(45 mails =)
2016/17/114	and recommendations	To note recommendations	Written	Head of	(15 mins)
				Corporate Affairs	14:58
2016/17/115	Review of External Auditor and contract	To approve proposed	Written	Non Executive	(5 mins)
				Director/ Chair of	
		process		Audit Committee	15:13
	Mental Health Awareness Campaign	To note campaign plan	Presentation	Communications	(10 mins)
2016/17/117				and PR Manager	15:18
				and it manager	10.10



Cheshire and Wirral Partnership **MHS**



Item No	Title of item	Objectives/desired outcome	Process	Item presenter	Time allocated to item
2016/17/118	Council of Governors Sub- committee/Group minutes/notes a. Membership and Development Sub Committee held 16 th December 2016 b. Scrutiny Sub Committee held 23 rd November 2016 c. Nominations Committee – held 10 th November 2016	To review and approve the final minutes of the previous sub group meetings.	Written Minutes/Notes	Governor Sub- Committee Chairs	(5 mins) 15:28
2016/17/119	Governor Question Time	Provide an opportunity for Governors to ask questions	Verbal	Chair / all	(10 mins) 15:33
2016/17/120	Motions or Agenda Items on Notice	To receive 'Motions on Notice.'	Verbal	Chair/all	(2 mins) 15:43
2016/17/121	Review of risk impact of items discussed	Consider any items of particular risk.	Verbal	Chair	(2 mins) 15:45
2016/17/122	Feedback from meeting - review the effectiveness of the meeting (achievement of objectives/desired outcomes and management of time)	Review the effectiveness of the meeting (achievement of objectives/desired outcomes and management of time).	Verbal	Chair / all	(1 min) 15:47
2016/17/123	Date, time and place of next meeting: Friday 21 st April 2017, 13:00, 10.00am Sycamore House, Ellesmere Port	Confirm arrangements for next meeting.	Verbal	Chair	(END) 15:48